Nähtävyydet

Honkajoen kirkko

Honkajoen kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1804. Kirkko vihittiin käyttöön 14.1.1810. Kirkon rakentamisesta vastasi Salomon Köykkä-Köhlström. Pohjaltaan tasavartisen ristin muotoiseen puukirkkoon liittyy länsipäässä kolminivelinen kellotapuli. Kirkko sijaitsee vanhan kiviaidan ympäröimän hautausmaan keskellä.

Sisustus on monivärinen, mikä on hyvä esimerkki 1800-luvun puolivälin koristetaiteesta. Alttaritaulun on maalannut J. G. Hedman vuonna 1856. Sen aiheena on Jeesus Getsemanessa. Kirkon 16-äänikertaiset ja 2-sormioiset urut ovat Hans Heinrichin rakentamat vuodelta 1981.

Honkajoen kirkko

Honkajoen kirkon osoite: Kauppatie 2, 38950 Honkajoki, sijainti kartalla (honkajoki.koesatakunta.fi). 


Kivikautinen asumus

Alkuperäinen Myllyluoman kivikautinen asuinpaikka sijaitsee Honkajoen Lauhalan kylässä aivan Kauhajoen rajan tuntumassa Paholuoman itärannalla. Paholuoma laskee Karvianjokeen. Asuinpaikka on jokeen vietävän hiekkakankaan reunalla; osittain metsää kasvavalla harjulla, osittain pellolla. Myllyluomassa suoritettiin arkeologisia kaivauksia vuonna 1952. Paikalla on informaatiotaulu. Alkuperäisen kivikautisen asumuksen sijainti kartalla (Kulttuuriympäristön palveluikkuna).

Jälleenrakennettu kopio kivikautisesta asumuksesta sijaitsee Lauhalassa Jyllin leirikeskuksen läheisyydessä. Kota on rakennettu uudelleen museoviraston piirustusten mukaan. Jyllin leirikeskuksen osoite on Pukarantie 1123, 38970 Lauhala. Uudelleen rakennetun kivikautisen asumuksen sijainti kartalla (honkajoki.koesatakunta.fi).


Honkajoen talonpoikaismuseo ja myllymuseo

Honkajoen talonpoikaismuseo ja myllymuseo sijaitsevat Hongontiellä Lankosken sillan vieressä. Museossa on esillä laaja kokoelma talonpoikaisesineistöä, joista suurin osa on valmistettu käsityönä Honkajoella tai lähiympäristössä. Museokokoelma kattaa niin kotitalouteen, maatalouteen, karjanhoitoon kuin naisten ja miesten käsityöperinteeseen liittyvää esineistöä 1700-luvulta 1900-luvun loppupuolelle saakka.

Talonpoikaismuseo on perustettu vuonna 1958 käytöstä poistettuun lainamakasiiniin. Myllymuseo on alkuperäisellä paikalla kosken partaalla. Honkajoen museo sijaitsee osoitteessa Hongontie 8, 38950 Honkajoki. Museon sijainti kartalla (honkajoki.koesatakunta.fi)

Talonpoikaismuseo ja myllymuseo ovat avoinna

  • Kesäsunnuntaisin kesä-elokuussa klo 12.00–17.00
  • Honkajoen markkinalauantaina heinäkuun lopussa klo 10.00–15.00

Huidankeitaan luontopolku

Huidankeitaan luontopolku sijaitsee Haapakeitaan soidensuojelualueella, joka on yksi Länsi-Suomen laajimmista suoerämaista. Luontopolulle pääsee ajamalla ensin Siikaistentietä Haukantien risteykseen, joka sijaitsee noin 13 km Honkajoelta Siikaisiin päin. Honkajoen suunnasta tultaessa Haukantielle käännytään oikealle. Ajamalla opasteita seuraten noin 4 km pääsee pysäköintialueelle. Luontopolun lähtöpaikka on parkkipaikan vieressä. Myös lintutornille on parkkipaikalta selvät opasteet. Huidankeitaan suon laitaan ja lintutornille on noin kilometrin kävelymatka.

Metsähallitus hallinnoi soidensuojelualuetta sekä vastaa polun ja tornin ylläpidosta. Huidankeitaan lintutornista avautuu yksi Suomen hienoimmista suomaisemista. Paikalla ei ole tulentekomahdollisuutta, mutta tornin juurella on penkit ja tornin kiertävä terassi.

Huidankeitaan sijainti kartalla (honkajoki.koesatakunta.fi).


Rynkäkeidas

Rynkäkeidas kuuluu osana Haapakeitaan soidensuojelualueeseen. Alueen maisema koostuu laajoista erämaisista suoalueista ja niitä reunustavista metsäsaarekkeista sekä soita täplittävistä suolammista, allikoista ja järvistä. Laajat keitaat antavat maisemalle avaran ja karun yleisilmeen, mikä on ominaista Pohjois-Satakunnan erämaaseuduille. Kasvillisuudessa on sekä eteläistä että pohjoista lajistoa. Eläimistö on erittäin monipuolinen ja lajirikas.

Rynkäkeidas sijaitsee Rynkäisten kylän eteläpuolella. Siikaistentieltä risteävä Harjunnevantie kulkee aivan suon laitaan. Honkajoen suunnasta ajettaessa Harjunnevantielle käännytään vasemmalle.

Laajat suoalueet ja kangasmetsäalueet tarjoavat oivallisen marjastusmahdollisuuden. Suo- ja metsäalueilta löytyy mm. muurainta, mustikkaa, vadelmaa ja puolukkaa. Marjastuksen ohella alueilla voi myös sienestää.

Rynkäkeitaan sijainti kartalla (honkajoki.koesatakunta.fi).


Satamakeitaan lintutorni

Vapo Oy:n Satamakeitaan lintutorni ja laavu sijaitsevat lintukosteikkojen juurella, jotka ovat entistä turvetuotantoaluetta. Torni on rakennettu talkoovoimin paikallisten urakoitsijoiden toimesta. Karviantieltä risteävä Lammasviita kulkee tornin vieressä olevalle pienelle pysäköintipaikalle, joten autolla pääsee aivan perille. Honkajoen suunnasta ajettaessa Lammasviita-tielle käännytään vasemmalle.

Tornin länsipuolella oleva lintukosteikko on kooltaan 17 hehtaaria. Sen syvyys vaihtelee paikoitellen jopa kolmeen metriin saakka. Siksi siellä viihtyvät mm. telkät ja mustakurkku-uikku. Lintujen lisäksi alueella voi havainnoida jopa ilveksiä, saukkoja sekä peuroja ja kauriita.

Satamakeitaan lintutorni sijaitsee osoitteessa Lammasviita 121, 38950 Honkajoki, sijainti kartalla (honkajoki.koesatakunta.fi).


Matkailijoiden palveluksessa

Matkailijoita palvelevat Honkajoella Honkacenter ja Lauhasafarit. Pesämäen moottoriurheilukeskus on oikea paikka vauhdin hurmaa kaipaaville ja Jyllin leirikeskus tarjoaa puitteet isommankin ryhmän majoitus- ja muihin matkailutarpeisiin. Lue lisää matkailupalveluista.

Koe Honkajoki–palvelu on otettu käyttöön. Verkkosivun osoite on http://honkajoki.koesatakunta.fi. Palvelu auttaa matkailijoita suunnittelemaan retkiä Honkajoella ja etsimään vapaa-ajan palveluja ostoksista lähiruokaan, nähtävyyksistä aktiviteetteihin ja majoitukseen. Hakutulokset näkyvät kartalla ja jokaisesta kohteesta on sivustolla tarkempi kuvaus yhteystietoineen.  Verkkopalvelu on käyttäjille ilmainen.