Saunaluoma-Pukaran kylätoiminta

Honkajoen ja Karvian rajalla toimiva Saunaluoma-Pukara kylätoimikunta on perustettu 1984. Se toimii sekä Karvian että Honkajoen kunnan alueella, käsittäen Saunaluoman ja Pukaran kylät. Alueella on noin 40 taloutta ja lisäksi muutama kesäasukas.

Kahden kunnan rajalla autoilija näkee kaunista suomalaista maalaismaisemaa; maataloja, kumpuilevia peltoja ja kesäisin karjaa laitumilla. Pukarantien varrella voi ihailla vanhasta ajasta kertovaa rakennuskantaa, kansakoulua, tai kiviaitoja jotka vielä reunustavat Pukaralammin tilaa. Pukaran kylän vanhin asumus, aina 1800-luvun puolivaiheilta näihin päiviin säilynyt Majakangas, jää puiden suojiin ohikulkijoiden katseilta.

Kyliä ympäröivät hiekkaiset helppokulkuiset mäntykankaat antavat lappimaisen vaikutelman. Maasto on lähteistä ja sitä halkovat kiemurtelevat luomat. Alueen eteläpuolella on Pohjankangas, joka on Niinisalon varuskunnan ampuma-aluetta, sekä pohjoispuolella Kauraharju, jossa voi vielä vapaasti vaellella. Saunaluoma-Pukara on tunnettu hyvistä ulkoilumahdollisuuksistaan.

Yhdistyksen keskipisteenä on kylätalo Mäkipirtti, Honkajoki-Karviantien varressa, 10 km Honkajoelta. Kylätalo on vuokrattavissa erilaisiin juhla- ja kokoustilaisuuksiin. Mäkipirtillä on tilava juhlasali ja ajanmukaisesti varusteltu keittiö. Lisätilaa tarjoaa viereinen piharakennus, joka on vielä viimeistelemätön. Tontilla on tilava paikoitusalue ja lapsille mukava leikkipuisto. Vuokra on kohtuullinen. Kyläyhdistys ylläpitää ja hoitaa talon.

Kylätoimikunta järjestää liikunta- ja kulttuuritapahtumia. Ulkoilumahdollisuudet ovat erinomaiset. On harjua, suota, kirkkaita lähdelampia, laavu ja kota. Kesällä on mukava patikoida opastetulla reitillä, ja talvella sama maasto tarjoaa hyvinhoidetun latuverkoston vaihtelevassa maastossa. Ulkoilureitin rungon muodostaa 11 km:n pituinen lenkki, joka kulkee pääosin polkuja ja metsäteitä pitkin. Valaistua latua on 1,3 km. Kyläyhdistys vastaa latuverkoston moitteettomasta kunnosta.


YHTEYSTIEDOT

Sirkka Halmela (siht.)     0400 158 559
Hannele Hautamäki: Mäkipirtin vuokraus, tiedustelut ja varaukset     040 844 1299
Eevi Majakangas: Mäkipirtin vuokraus, tiedustelut ja varaukset     (02) 5454 161