Pappilan kyläyhdistys

Pappilan kyläyhdistyksen alue käsittää kunnan läntisen alueen, Rynkäisen, Mämminmaan, Pesämäenkylän, Kivikylän, Mäkikylän, Pappilankylän ja Paaston pohjoispuolen. Kylätoiminta liittyi paljolti Pappilan koulun toimintaan, koululaisten ja vanhempien yhteisiin retkiin ja vapaa-ajan viettoon koulun leikki- ja pallokentällä sekä luistelujäällä. Pappilan kyläyhdistys perustettiin v. 1996 asukkaiden puoltaessa opetustoimen säilyttämistä kylällä. Nyt koulun lakkautuksen myötä, ja oppilaiden siirryttyä kirkonkylälle, on kylätoimintakin murrosvaiheessa.

Pappilankylä on saanut nimensä Honkajoen ensimmäisestä pappilasta, joka valmistui kylälle vuonna 1818. Viimeisin päärakennus on valmistunut v. 1899. Seurakunta luopui kiinteistöstä 1960-luvulla, jonka jälkeen rakennuksen tiloissa toimi lakkitehdas. Nykyisin Vanhan Pappilan omistaa Honkajoen Metsästysyhdistys. Komea vanha rakennus tarjoaa juhlavat tilat hirvipeijaisten, syntymäpäivien ja muiden perhejuhlien viettoon.

Pappilan kyläyhdistyksen alueelta on vain muutaman minuutin ajomatka kirkonkylään. Rynkäisten läpi kulkevaa tietä pääsee suoraan Siikaisiin, kiireetön kulkija voi ajaa Isojoelle Kivikylän tai Pesämäen kautta, ja kesällä poiketa vaikkapa Isojoen puolella Kodesjärven uimarantaan. Pesämäen kautta on aikoinaan kulkenut historiallinen vanha kärrytie, jota pitkin on kuljetettu monet kauppatavarat ja tervalastit Kristiinankaupunkiin. Historia ja nykyaika kohtaavat Pesämäessä. Vanhaa maantietä pitkin saavutaan Pesämäen moottoriurheiluradalle, jota parhaillaan kehitetään ja rakennetaan toimivaksi harjoittelu- ja kisakeskukseksi muun muassa JM-ralli-, motocross- ja carting-harrastajille. Alueelle rakentuu luontevasti myös jousiammuntarata ja laakea kenttä on oivallinen raskaan kaluston konemessujen ym. tapahtumien järjestämiseen.

Läntisintä kylää, Rynkäistä, ympäröi suojeltujen soiden alueet: Haapakeidas, Rynkäkeidas, Kuuskeidas, Huidankeidas ja Matokeidas. Valtakunnallisesti tunnetuin on vesistöinen Huidankeitaan alue, joka on maisemaltaan Satakunnan kauneimpia soita. Huidankeidas-Matokeidas suojelualue perustettiin jo vuonna 1982. Keidassoiden alue on monille muuttolinnuille rauhaisaa levähdysalutta. Huidankeidas on oikea kohde retkeilijälle, joka haluaa hiljentyä hetken arjen kiireissä ja aistia luonnon läheisyyden.


YHTEYSTIEDOT

Kimmo Tuomi (pj.)     050 537 0050
Sähköposti: kimmo.tuomi(a)suomi24.fi