Antila-Paasto-Vatajan kyläyhdistys

Kunnan eteläosassa sijaitsevat Antilan ja Paaston kylät. Antilan kylän eteläpäätä on ikiajat kutsuttu Vatajaksi ja se onkin leimallisesti oma kylänsä. Alueella on toiminut kaksi itsenäistä kansakoulua, toinen Vatajassa, toinen Antilassa. Kiertokoulupaikkoja on ollut aikoinaan sitäkin enemmän.

Karvianjoki virtaa pohjois-eteläsuunnassa APV:n läpi, ja kylien asutus onkin sijoittunut luontevasti jokivarteen. Joen rannoille on löytänyt paikkansa myös melkoinen määrä kesämökkiasutusta. Kyläyhdistyksen alueella asuu noin 350 asukasta ympärivuotisesti.

Valtaosa aktiiviväestöstä hankkii toimeentulonsa palkkatyöstä. Alkutuotannolla on edelleen erittäin tärkeä merkitys, kylien alueella toimii muun muassa yksi Suomen suurimmista porsastiloista. Leimansa APV:n kyliin antavat myös koneliikkeet valtaisine maansiirtokonerivistöineen. Alue on kuuluisa maan laajimpana raskaan konekaupan keskuksena.

Honkajoen kylistä Antila-Paasto-Vatajan alue heräili ensimmäisten joukossa virittelemään kyläyhdistystoimintaa 1980-luvulla. Yhteinen toiminta on tuottanut tulosta: Kyläyhdistys perustettiin 1992. Yhdistyksen toimesta saatiin katuvalaistus Kuivankankaan ja Vatajan kohdalle. Antilan koululla tehtiin satoja tunteja talkootöitä rakennusten ja pihan kunnostamiseksi. Joen varrelle luonnonkauniiseen Santaniemeen kyläyhdistys on rakentanut viihtyisän vapaa-ajanviettopaikan. Siellä on järjestetty monet juhannusjuhlat, laulujuhlat, naamiaiset ja kesäpäivän hartaushetket.

Kahden aiemman kehityshankkeen myötä kylään on valmistunut kylätoimintasuunnitelma ja kylätoimintaraportti. Uusi hanke on taas meneillään. Sen myötä kaikkiin talouksiin on laajakaistayhteys tullut mahdolliseksi. Taiteilija Pentti Vakkamaa suunnitteli kotikylälleen kylätunnuksen, vaakunan. Siinä on kolme ulpukan kukkaa lehtensä keskellä. Tunnus kuvaa kolmea joenrannan kylää, joilla on pohjanaan lämmin sydän.

Kauniissa vanhanajan miljöössä sijaitseva Antilan kyläkoulu sulki ovensa 2005 kevätlukukauden jälkeen ja siirtyi yksityisomistukseen. Yhteisellä sopimuksella kyläyhdistys kokoontuu edelleen koulun tiloissa. Koulun pihalla kohtaavat edelleen kylien lapsiperheet, kun talvisin pihaan asennetaan kyläläisten talkoilla rakentama jääkaukalo.

APV:n kyliltä on hyvät liikenneyhteydet tärkeimpiin palvelukeskuksiin Pohjanmaantietä myöten. Koulut ovat muutaman kilometrin päässä, yliopistoon johtavaa lukiota myöten. Koivusillan-Rimpisen alueella, aivan Honkajoen ja Kankaanpään rajalla, on vielä vapaita kunnan kaavatontteja joissa on kunnallistekniikka valmiina.

Lapsiperheet ovat jo löytäneet asuntoalueen omakseen. Alueelle on rakennettu oma turvallinen leikkikenttä, jossa aikuisillakin on lupa hassutella!


APV kyläyhdistys vuokraa

Antila-Paasto-Vataja kyläyhdistys vuokraa:

- teltta 14m x 6 m  250 euroa

- teltan vanerinen pohja 250 euroa

- pöydät 10 kpl ja penkit 20 kpl 100 euroa

- kaasugrilli 10 euroa, kaasu 10 euroa

- 100 kupin kahvinkeitin 10 euroa


YHTEYSTIEDOT

Erkki Ilmari (pj.)     0400 462 142
Sirkku Haapanen, rahastonhoitaja     040 773 8077
Timo Röpetti (siht.): Vuokraustoiminta     040 589 5441
Sähköposti: erkki.ilmari(a)pp.inet.fi